Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt. Genom att fortsätta använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.

Jag godkänner

Leif Alpsjö spelar-berättar

Musik Övrigt
Tid:
Webbplatslänk: https://www.nyckelharpa.com
Plats: Uplands Nation
Adress: Uplands Nation, S:t Larsgatan 11 Visa på karta

Jag började spela låtar i februari 1970 och har sedan dess mött de flesta uppländska spelmän av den gamla stammen och lärt mig av dem. Det är en ära för mig att föra deras tradition vidare  så att det går att dansa och gå till. Jag blev riksspelman på fiol 1974, hedersledamot av Uplands nation 1991 och en av de drivande i att sprida nyckelharpan i västvärlden och Japan och i att 1995 starta ANA, the American Nyckelharpa Association. 
Jag har varit i nära kontakt med de flesta av Upplands traditionsbärare i spel, sång och dans och är idag själv en betydande traditionsbärare. Namnet ”Leif” (vikingatida Leivur) betyder ”arvtagaren”. Jag bjuder på en varierad blandning av låtar på fiol och nyckelharpa, någon visa och därtill berättelser, som gör det mera intressant att lyssna till låtarna. Med åren har tolkningarna blivit allt viktigare för mig samtidigt med rytmen i visor, gånglåtar och danslåtar. Välkommen till en intressant och trivsam stund.
Delar av presentationen blir på engelska.

Evenemangstyp: Konsert

Om arrangören

Leif Alpsjö

Samarrangör: Uplands Nation

Tillgänglighet

  • Tillgänglighet för synskadade

Vad är Kulturnatten?

Den första Kulturnatten ägde rum 1989 och var ett upprop från kulturlivet till politiker i Uppsala kommun gällande det skriande behovet av kulturlokaler. Initiativet togs av Frans-Olof Brunzell, dåvarande kulturchef på Uppsala kommun tillsammans med Åke Lundqvist teaterchef Uppsala Stadsteater,  Arne Nygren chefredaktör UNT och Mats Åkerlund chef för Radio Uppland, tillsammans med kulturlivet i Uppsala.

Uppsalas största kulturmanifestation är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och föreningsliv, kulturinstitutioner, företag och andra eldsjälar. Kulturnatten Uppsala är också Sveriges största kulturnatt.

A descriptive description